Annonse
04:00 - 20. mai 2005

Opportunismen triumferte

Ole Berthelsen har skrevet bok om Norges rolle under Irak-krigen. Der kommer det frem at Gud hadde en finger med i spillet.

Tidlig ute: – Bondevik lovet å bidra til gjenoppbyggingen av Irak før han hadde et stortingsvedtak eller en FN-resolusjon å støtte seg på, sier Ole Berthelsen, journalist og forfatteren av boken En frelser, en prest og en satan – USA, Norge og Irak-krigen.
Annonse

– “Kristentro reddet forholdet til USA”, skrev Aftenposten på forsiden etter å ha lest boken din. Er det en riktig påstand, slik du ser det?

– Bondevik og Bushs felles tro var en viktig medvirkende årsak til at forholdet mellom de to landene forble godt gjennom Irak-krisen. Men det var selvfølgelig ikke den eneste årsaken. Om den var avgjørende, er det vel egentlig bare Bush selv som vet.

– Du hevder at Bush hadde lettere for å godta Norges nei til krig fordi standpunktet var tuftet på Bondeviks kristne samvittighet. Er ikke det en veldig enkel og personfokusert forklaring på en komplisert storpolitisk prosess?

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»