Annonse
04:00 - 20. mai 2005

Opportunismen triumferte

Ole Berthelsen har skrevet bok om Norges rolle under Irak-krigen. Der kommer det frem at Gud hadde en finger med i spillet.

Tidlig ute: – Bondevik lovet å bidra til gjenoppbyggingen av Irak før han hadde et stortingsvedtak eller en FN-resolusjon å støtte seg på, sier Ole Berthelsen, journalist og forfatteren av boken En frelser, en prest og en satan – USA, Norge og Irak-krigen.
Annonse

– “Kristentro reddet forholdet til USA”, skrev Aftenposten på forsiden etter å ha lest boken din. Er det en riktig påstand, slik du ser det?

– Bondevik og Bushs felles tro var en viktig medvirkende årsak til at forholdet mellom de to landene forble godt gjennom Irak-krisen. Men det var selvfølgelig ikke den eneste årsaken. Om den var avgjørende, er det vel egentlig bare Bush selv som vet.

– Du hevder at Bush hadde lettere for å godta Norges nei til krig fordi standpunktet var tuftet på Bondeviks kristne samvittighet. Er ikke det en veldig enkel og personfokusert forklaring på en komplisert storpolitisk prosess?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.