Annonse
04:00 - 23. desember 2005

Minoritetene i flertall

Hvordan best lære innvandrerbarn norsk? Ved Tøyen skole er oppskriften undervisning på foreldrenes morsmål. De norske barna søker seg til andre skoler.

Kongen på haugen: – Dette er en norsk skole selv om minoritetene er i flertall, understreker rektor Helgesen. – Alle får en skolegang bygget på norsk tradisjon, norske læreplaner og flertallet av de ansatte er norskspråklige.
Annonse

Oslo har ti skoler med mer enn 70 prosent minoritetselever. Og foreldre har fritt skolevalg. May-Len Skilbrei flyttet barna sine fra Tøyen skole til en naboskole. Ikke for å unngå det fargerike fellesskap, men for at barna skulle slippe å bli så opptatt av kultur, religion og foreldres fødeland. Hun mener skolen hun sogner til organiserer barna bort fra hverandre istedenfor å fremme forståelse og integrering.

– På Tøyen skole ble egentlig det flerkulturelle lagt liten vekt på. At undervisningen skal foregå på morsmål, altså foreldrenes språk, gjør at klassene blir delt inn i etniske grupper, noe som ga våre barn nettopp det fokuset på etnisitet som vi hadde forsøkt å unngå at de skulle ha, sier Skilbrei.

Debattene er like gamle som frykten for ghettodannelse: Skal skolen lære bort mer av språket du lærte hjemme først, for så å kunne lære deg nok et språk – norsk? Og hvor viktig er en rotfestet identitet for at man skal innlate seg med andre? Rektor Tor Helgesen ved Tøyen skole sier forskningen entydig viser at den evinnelige debatten om morsmålsopplæring kan opphøre:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse