Annonse
04:00 - 18. februar 2005

Like rike likevel?

Søndag fikk pensjonsreformen sitt første nei-parti: SV. – Sjansespill, mener økonomiprofessoren i pensjons-kommisjonen. – Regjeringens virkelighetsbilde er feil, sier Stian Oen fra Oslo SV. Kristin Halvorsen er mest opptatt av å rekke “toget for fordeling”.

Å kutte eller ikke kutte: SV og LO vil ikke kutte. Det vil Pensjonskommisjonen. Det er enda uklart hvor rike fremtidens pensjonister blir. Men uansett: Vil de kunne bowle på plenen? Foto: Peter Coby/Corbis/Scanpix
Annonse

– Poenget er å oppsummere utviklingen i pensjonsreformsaken litt, hvem mener hva nå, hva er argumentene, hva er uenigheten …

– Du trenger litt tidløse sitater da, konkluderer Kristin Halvorsen.

Det er fristende å si at det er en nyttig presisering i denne sammenhengen. I forrige uke var SV-lederen og flertallet i sentralstyret hennes klare til å godta kutt i pensjoner. Siste helg stemte hun og resten av landsstyret for at “SV er uenige i at det nå er behov for å vedta kutt i folketrygden, fordi ingen kan vite hva som er situasjonen om ti eller tyve år”. Over helgen fikk vi et stortingsparti som utfordrer tankegangen om at det er nødvendig å kutte i folketrygden. SV-lederen er ikke den eneste med nye signaler. Som medlem i Arbeiderpartiets programkomité, var LO-leder Gerd-Liv Valla med på å godta de største kuttforslagene til Pensjonskommisjonen. Men i Dagens Næringsliv forrige uke krevde hun imidlertid at “folketrygden minst skal være på dagens nivå”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse