Annonse
04:00 - 03. desember 2004

Raufoss' krig mot terror

Norsk våpeneksport er firedoblet på tre år. Hvem skulle tro at de hyggelige menneskene på trivelige Raufoss lager produkter som sprenger irakere i filler?

Pentagon: I det anonyme 1980-tallsbygget som på Raufoss bare kalles Pentagon, jobber de øverste sjefene for det multinasjonale våpenselskapet Nammo: Edgar Fossheim, president & CEO, og Johs Nordheim, Senior vice president business development.
Annonse

– Jaså, du skal til Pentagon? sier drosjesjåføren og svinger ut på Raufoss’ hovedgate. Snøen laver ned over hvite gater. Denne dagen, sent i november, er Raufoss et koselig sted. Hvite trær. Et utstillingsvindu fylt av nisser, det kryr av røde, søte gubber som i et ormebol. En traktor med snøfreser gjennom gatene, med blinkende lys. Vi kjører forbi gatekjøkken som lyser i rødt, rødt med dalende snøfiller foran som i Coca-Cola-reklamene. Og over hele byen henger plakater av gråpapir: “Jim Ottar 30 år”.

Her er et sted av sindige, arbeidsomme mennesker, et godt norsk tettsted med et solid fotballag, et vanlighetens norsk sted. Det er i det hele tatt ingenting her som tyder på at Raufoss’ bidrag til verden først og fremst er å lage avansert teknologisk utstyr hvis formål er på en mest mulig effektiv måte å ødelegge og drepe mennesker.

Industrien skapte stedet. Fabrikken kom hit i 1896. Spenningen steg mellom Norge og Sverige, og ammunisjonsproduksjon ble flyttet til innlandet med Mjøsa som buffer mot svenskene. Mot 1905 økte produksjonen raskt. Og for hver krig som kom, vokste produksjonen og tettstedet enda mer. Under første verdenskrig jobbet 1000 mennesker der.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse