Annonse
04:00 - 10. desember 2004

Nobelkomiteens begrunnelse

Til Oslo: Den kenyanske miljøverneren Wangari Maathai er i Oslo for å motta Nobels fredspris. Foto: Lise Åserud / Scanpix
Annonse

Den norske nobelkomité har bestemt at Nobels fredspris for 2004 skal tildeles Wangari Maathai for hennes innsats for en bærekraftig utvikling, demokrati og fred.

Fred på jorden er avhengig av at vi makter å sikre livsmiljøet. Maathai står i fremste rekke i kampen for å fremme en økologisk forsvarlig sosial, økonomisk og kulturell utvikling i Kenya og i Afrika. Hun har et helhetlig perspektiv på en bærekraftig utvikling som fremmer demokrati, menneskerettigheter og særlig kvinners rettigheter. Hun tenker globalt og handler lokalt.

Maathai sto i modig strid mot det tidligere undertrykkende regimet i Kenya. Hennes unike aksjonsformer bidro til å sette søkelyset på politisk undertrykking både nasjonalt og internasjonalt. Hun ble en inspirasjon for mange i striden for demokratiske rettigheter, og særlig oppmuntret hun kvinner til å forbedre sin egen situasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse