Annonse
04:00 - 24. desember 2004

Kritiserer norsk islamdebatt

– Utviklingen er trist og til dels skremmende, mener religionsforsker Berit Thorbjørnsrud. – Konfliktnivået øker, sier sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Annonse

Noen tiår tilbake var Fremskrittspartiet relativt alene i rollen som kritiker av norske innvandrermiljøer. I dag vil alle ha et negativt ord med i laget, og akademikerne blir stadig mer aktive. Religionsviter Berit Thorbjørnsrud synes islamdebatten er på feilspor:

- På tv diskuterer man bare skarpe motsetninger og gir ikke publikum noe å reflektere over. Samtidig blir akademikerne stadig mer uforsiktige med hvordan de uttaler seg. Ta for eksempel Terje Tvedt, som har en ubestridelig kompetanse på sitt eget fagfelt, men hva vet han egentlig om islam og religiøs fundamentalisme? Han har klarere slutninger på dette feltet enn jeg som har forsket på det i 20 år. Og hva mener egentlig Walid al-Kubaisi med at muslimene ikke har utviklet lojalitetsbånd til det norske samfunnet? At de ikke drømmer om å bli skiløpere?

Thomas Hylland Eriksen er enig i at debatten har tatt en uheldig dreining:

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse