Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Klima, kvoter og FN

Verdens politikere vil bruke markedsmekanismene for å redde klimaet. Det er lurt – forutsatt at vi kan stole på politikerne.

Aslak Bonde - Tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker. aslakbonde@politiskanalyse.no
Annonse

Flertallet på Stortinget sluttet seg i forrige uke til Regjeringens forslag om å lage et system for handel med CO²-kvoter – i den hensikt å minske utslippene av klimagassen. Det er ikke umiddelbart lett å forstå at dette er godt for miljøet.

Systemet innebærer at alle de som i dag slipper ut CO² skal få gratis kvoter av Regjeringen. Kvotene kan bedriftene selge videre, dersom de klarer å redusere sine utslipp av CO², slik at de ikke trenger kvotene selv. Oljeselskapene jubler fordi dette – inntil videre – er langt billigere for dem enn å betale en relativt høy CO²-avgift, slik de gjør i dag.

Nøkkelordet for å forstå den klimapolitiske fordelen av kvotesystemet er “kostnadseffektivitet”. Når det norske systemet fra 2007 blir innlemmet i et globalt system med kvoter, har man fått en ordning som sikrer at CO²-reduksjonene skjer på de stedene i verden der det koster minst å redusere utslippene. Dersom det er ekstremt dyrt for en fremtidig gasskrafteier i Norge å hindre CO²-utslipp, kan bedriften i stedet kjøpe utslippskvoter fra land der det er billig å redusere utslippene. Klimaødeleggende bedrifter med svak inntjening og dårlige fremtidsutsikter vil bli lagt ned, fordi det er mer penger å hente på å selge utslippskvotene.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt