Annonse
04:00 - 26. november 2004

– Jeg ville ikke brukt noe annet ord

Islamsk Råds talsmann Zahid Mukhtar sa denne uken at han hadde “forståelse for” at noen kunne bli så sinte at de drepte filmskaperen Theo van Gogh. Hva var det egentlig han forstod?

Annonse

– I tv-programmet “Holmgang” fikk du spørsmål om du “skjønner at noen muslimer kan bli så provosert at de dreper”. Du svarte at du hadde “forståelse for det”. Hva legger du i ordet “forstå”?

– Det jeg mente, var at jeg forstår mekanismen som ligger bak en slik reaksjon. For å bruke et annet eksempel: Man kan forstå at en kvinne eller mann kan drepe sin ektefelle på grunn av vold, eller det helvete noen kan ha i et ekteskap, men man vil aldri godta at det kan gjøres i praksis. Du husker historien om kona som kappet av penisen til mannen sin: Man hadde forståelse for hendelsen, fordi man så det i sammenheng, man kunne forstå mekanismen som lå bak. Og så lenge det bare er i tankene, er det akseptabelt. Man kan ikke diktere andres tanker. Men det å gå til det praktiske, å gjennomføre det, det er noe annet …

– Det var også sånn at jeg ikke ville velge standardordene, de politisk korrekte ordene, det at “vi tar avstand”. Jeg synes vi har sagt det så mange ganger at jeg ville formulere det på en annen måte. Fra muslimer får vi kritikk om at vi stadig tar avstand og avstand og avstand – vi er nesten på månen nå, så stor er avstanden. Vi har gang på gang sagt at vi ikke godtar noen form for vold, drap, eller kriminalitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse