Annonse
04:00 - 10. desember 2004

Gutter snekrer, jenter pleier

Det er få vestlige land som er verre enn oss: I likestillingslandet Norge velger fortsatt gutter og jenter yrke og utdanning etter kjønn. – Det er et mysterium hvorfor dette ikke endrer seg like mye som andre likestillingsområder, sier tidligere utdanningsminister Trond Giske. Av Annicken Vargel

Snekker eller sykepleier? På tross av en rekke tiltak, velger over førti prosent av elevene i videregående utdanning fag hvor det ene kjønnet er i klart flertall. Foto: Scanpix
Annonse

I Likestillingsbarometeret

2004, utgitt av Likestillingssenteret, er Norges spesielle situasjon innen unges valg av utdanning og yrke igjen dokumentert. På tross av en rekke tiltak, velger over førti prosent av elevene i videregående utdanning fag hvor det ene kjønnet er i klart flertall. Og innen høyere utdanning bare øker tendensen med kjønnsdeling: 73 prosent av studentene som tar høyere utdanning går på fag hvor enten kvinner eller menn er i betydelig flertall.

Norge er altså langt fra så likestilt som vi ønsker å tro. På noen områder har utviklingen bremset helt opp, og til tross for tiltak og handlingsplaner, vet myndighetene ikke helt hva de skal gjøre for å endre situasjonen.

– Vi har et av verden mest kjønnsdelte arbeidsliv. Det er bare et par vestlige land som har mer kjønnsdelt valg av utdanning og yrke, sier Trond Giske (Ap).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse