Annonse
04:00 - 17. desember 2004

Drømmer om Sverige

I etterkant av Gudrun Schymans avgang fra Vänsterpartiet i Sverige, har ideen om å opprette et eget feministparti fått stor støtte. Men i Norge er vi langt unna en tilsvarende diskusjon.

Feministstøtte: En av fem spurte i Sverige sier at de ville gi sin stemme til et feministparti ledet av Gudrun Schyman.
Annonse

Selv om man skal ta slike undersøkelser med en stor neve salt, så svarte én av fem av de spurte i Sverige at de ville gi sin stemme til et feministparti ledet av Gudrun Schyman. Undersøkelsen gjennomført av Dagens Nyheter/Temo overrasket nok både folket og Schyman selv. Men uavhengig av hvor mange som ville ha endt opp med å sende stemmen sin til henne på en valgdag, så viser resultatet viktigheten av feminisme og likestilling både blant velgerne og i den svenske offentligheten.

Legitime feminister. I Sverige setter feministdebatten et preg på offentligheten som vi ikke er i nærheten av å se i Norge. De fleste politiske partiene har erklært seg feministiske, kvinnesak er et naturlig tema i valgkampen og feminist er ikke et begrep det lukter syttitall av.

Sosiolog Beret Bråten var med på å redigere “Femkamp”, en bok om nordisk feminisme, og mener at man i den tydelig kan se landenes ulikheter.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse