Annonse
04:00 - 26. november 2004

– Astronomiske summer

Annonse

Gregor Noll er dosent i folkerett ved universitetet i Lund. Han tror ikke at EU har råd til å flytte barrierene utover ved å finansiere transittlandenes forvandling til asylland. Dessuten spør han seg om det er klokt å sementere et system der enorme pengetransaksjoner stater imellom erstatter de mange migrantenes samlede bistand til sine hjemland. Det trekkes paralleller til da tidligere østeuropeiske land ble asylland. Men sammenligningen halter ettersom disse landene hadde et EU-medlemskap som gulrot, sier Gregor Noll.

Land som Marokko, Algerie og Libya tjener store summer på de borgerne som arbeider i Europa og sender penger til hjemlandet. I mangel på et EU-medlemskap som stimulus til å bli asylland, kommer i stedet krav om økonomisk kompensasjon.

– Det dreier seg om astronomiske summer som EU verken har råd eller lyst til å betale. Spørsmålet er om det er fornuftig å ta bort mikroplanet, mange migranter som sender småbeløp i en stri strøm og erstatte det med kjempesummer fra EU. Slikt legger til rette for korrupsjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse