Portal

Soundtracket til klimaforandringene

VERDENSMAGASINET X: FNs klimatoppmøte kan ofte virke tørt og teknisk, selv om konsekvensene man prøver å motvirke er våte og konkrete. Vi har samlet et knippe foruroligende låter som på hver sin måte kommenterer global oppvarming – enten de vil eller ikke.

---

Verdensmagasinet X

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Verdensmagasinet X er et redaksjonelt uavhengig magasin med fokus på globale spørsmål, utviklings- og utenrikspolitikk. Magasinet setter søkelys på mennesker, historier og perspektiver fra Afrika, Asia og Latin-Amerika.

---

1. Bomba Estéreo – Fuego, 3.16

Direkte fra Bogotá, Colombia, har stereobomba Bomba Estéreo laget tropisk elektro med cumbia-rytme siden 2005. Låta «Fuego», som betyr ild, handler om å holde festen i gang ved å helle mer bensin på bålet. Passer fint som akkopagnement til internasjonale klimaforhandlinger.

2. Fela Kuti – Water no get enemy, 9.53

Mens vi er inne på vann: Den nigerianske afrobeat-legenden Fela Kuti var kjent for absurde tekster som ikke alltid er lette å analysere. I «Water no get enemy» går han gjennom vannet som livsnødvendig og farlig på en gang: Hvordan alle trenger det for å leve, og hvordan det også kan drukne folk.

3. Jorge Ben Jor – Luz Polarizada, 2.25

Mens vi er inne på vann: Den brasilianske pop-musikeren Jorge Ben Jor har blandet rock, samba og bossa nova siden 1963 og gjør det ennå. Låta «Luz Polarizada», gitt ut i 1975, gir en kryptisk framtidsfortelling om lavaslagg og predestillert vann – alt med en dirrende glad melodi og allsangvennlig refreng.

5. Ziggy Marley – Dragonfly, 4.5

Som et av Bob Marleys elleve barn, vokste Ziggy Marley opp på Jamaica og fikk sosial reggae-bevissthet inn med morsmelken. I låta «Dragonfly» ber han øyenstikkere, bier og trær om unnskyldning for at jorda tørker ut.

6. Immortal Technique – Point of no return

Den kompromissløse, chilensk-amerikanske rapperen Immortal Technique, også kjent som Felipe Andres Coronel, er kjent for dystopiske profetier om hvordan verden vil se ut om vi fortsette å oppføre oss slik vi gjør i dag. «Point of no return» er en av hans skumleste beskrivelser.

6. Die Antwoord – $O$, 4.02

Den notoriske rave-rap-gruppa fra Sør-Afrika, Die Antwoord, ga ut sitt første album under navnet $O$ i 2010. Tittelsporet, som er en slags oppsummering av platas 11 apokalyptiske låter, kan fungere som et rop om hjelp til å finansiere FNs grønne klimafond, som trenger 100 milliarder i året fram mot 2020.

Artikkelen er hentet fra Verdensmagasinet X, en av samarbeidspartnerne i Morgenbladets tidsskriftportal. Se mer fra over 30 norske tidsskrift i PORTALEN.

Mer fra Portal