05:59 - 06. desember 2019

Morgenbladet for 10 år siden

Morgenbladet 4., 11.og 18. desember 2009.

Et dukkehjem.

Barne-tv-serien «Jul i svingen» tematiserer farsrollens og foreldreautoritetens fullstendige sammenbrudd. Marvins mangel på ryggrad kompenseres av Agnethas integritet og man kunne et øyeblikk tenke at kjønnsrollene var snudd, at Far er den nye Mor og Mor er den nye Far, men i Marvins tilfelle ville det være feil, det er riktigere å si at Far er det nye Barn.
Simen Sætre
 

Den svarte svanen.

I 2009 er en sky blitt mer enn et objekt på himmelen. Nå handler det om å ha innholdet sitt tilgjengelig i nettskyen på internett (eksempelvis Google Documents, Flickr for bilder eller sikkerhetskopier på Dropbox). Er noe av dette svarte svaner? Trolig ikke, for meg er den svarteste svanen en arbeidsform, representert ved et program, nemlig Google Wave.
Bente Kalsnes
 

Når var du sist på bærtur?

Som billigflyreisende til steder vi synes vi fortjener å oppleve, som det heter i annonsene, er vi alle tannhjul i det globalkapitalistiske maskineriet.
Arne Johan Vetlesen
 

Nymoralismen ødelegger Norge

All sex som ikke hører de to til, mann og kone, mann og mann, kone og kone, er full av virus eller overgrep. Hvorfor ødelegge venstresiden det den selv har skapt? Til og med Dagbladet, den gamle hora i Akersgata, som nå selger seg på bryggene, er blitt «ei moralkjerring».
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
 

Gardar Eide Einarssons Paris-utstilling presenterer bevismateriale, men hva er forbrytelsen?

Jeg skal ikke si for mye om hvordan jeg havnet i et avsidesliggende galleri i Paris der Gardar Eide Einarsson har utstilling, og jeg skal heller ikke nevne det kommende hjerteinfarktet med ett ord. (Det er jo fortsatt noen som insisterer på at dette ikke har noe med kritikk å gjøre, hvor de nå tar det fra.)
Tommy Olsson
 

Ein medieoddyssé

Orderudsaka representerer ei glanstid for tabloidavisene. Kva representerer kongosaka? Kva er det vi er vitne til med Twitter og Facebook sitt inntog i den offentlege debatten? Er det eit endeleg opprør mot tabloidane si fordummande folkeleggjering? Blant nokre av de 1,5 millionar nordmenn som er registrert på Facebook kom eg nyleg over ein tråd der høgt utdanna middelklassefolk diskuterte hvem som er den hottaste av Tjostolv Moland og Joshua French.
Marit Eikemo
 

På sporet av en tid for alt

I alle Knausgårds bøker drypper språket av briljans, men aldri samler elegansen seg til én stil, forfatteren synes interessert i noe annet. Ressursene er satt inn på det uanstrengte og balanserte i fortellingen. Resultatet er tidvis rystende. Selv i de mest prosasiske skildringene er kommaene og pausene perfekt distribuert, språket danser nedover siden, lett, men ikke friksjonsfritt. Skjønnhetsfeilene er mange, men de bidrar til skjønnheten.
Bernhard Ellefsen

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse