07:09 - 08. november 2019

Nei, egg er ikke best med smør

Kjære Gastronomen, Jeg har et litt usunt forhold til matlagingsvideoer på Youtube, og har sett utallige videoer der det blant annet stekes egg. Prosedyren er alltid den samme: Varm opp stekepannen, ha i olje, stek egget. Det jeg ikke forstår, er hvorfor jeg ikke kan huske å ha sett en eneste video der de steker egget i smør. Selv steker jeg alltid egget i smør, og de gangene jeg har brukt olje i stedet, har jeg opplevd at resultatet både smaker verre og har en helt annen og kjipere konsistens, og med olje er det større sjanse for at egget setter seg fast i stålpannen min. Er det jeg som tar feil, skal et stekt egg egentlig smake og føles sånn som når det stekes med olje? Og hvorfor er forskjellen så stor?

Hilsen Egg er best med smør

Kjære Egg er best med smør. Du tar feil. Et av de fineste bildene til Diego Velázquez er av en gammel kone som steker et egg i olje. Maleriet heter Gammel kone steker eggVieja friendo huevos – og regnes som et av hans tidlige mesterverk, passende nok malt med eggoljetempera. Og du mener vel ikke at du vet bedre enn selveste Velázquez? Eller den gamle kona, som ikke har gjort annet enn å steke egg siden hun ble malt for ganske nøyaktig fire hundre år siden?

Annonse