15:10 - 29. november 2019

Er svarte støvletter fy-fy?

Kjære estetiker. Jeg sender et lite nødbluss i julebordsesongen. Planen i år er å smette inn i en glitrende rosa vintage-kjole med gulltråder. Den var opprinnelig lang, men ble klippet av til en kortere variant i håp om at den skulle bli mer brukt. Kjolen er lekker, men hva slags sko skal jeg bruke til? Er svarte støvletter fy-fy? Pumps? Bør skoene også være vintage?

Hilsen delvis julebordklar

Kjære delvis julebordklar. Spørsmålet ditt gir meg den rislende følelsen av å være den gode feen til Askepott. Og denne gangen er det takk og lov ikke de storsnutede stesøstrene som har revet av den rosa ballkjolen, men Askepott selv. Bra! Siden du nå likevel sitter der på benken, med festforventningene trykkende om tinningen som en mild migrene, kommer jeg naturligvis flyvende.

Men hold an! Strømpene først. For du har vel ikke tenkt å ha sorte strømper til den rosa kjolen? Jeg bare insinuerer, naturligvis, men siden du nevner sorte støvletter som legitimt ballfølge (her holder det å si: «nei»), skal vi begynne med å trylle frem et par flortynne hoser i diskret solbrun. Eller om du fortsatt har en rest av solens lange tunge på leggen, ja så lar vi foten være bar.

Bra! Da skal gudmor komme med en alvorlig innrømmelse: Det er skrekkelig vanskelig å finne fine pensko. Gode pensko. Elegante pensko. Likevel er det ikke bare lov, men maktpåliggende å ønske seg god komfort av en pen sko. Og hva kikker vi etter da? Jo, vi kikker etter en sko som slutter tett om foten, selv om den har hæl. Som uansett høyde har en fotvennlig, pent sydd såle som ikke til forveksling ligner innmaten i en toalettmappe. Som har en kurve som er i flukt med fotens egen. Sett bare et par fyrstikkesker på gulvet, og hælen oppå, og sammenlign synet av en ekte fot på tå med en av butikkenes mange ubarmhjertige utforrenn, så har vi et godt utgangspunkt for jakten.

Med det tar jeg tryllestaven og tegner et gnistrende vindu i den mørke natten. Og hva ser vi der? Jo, det funklende inngangspartiet til en butikk som fører dansesko! Høye og lave, sorte og hvite, fargesprakende og hudfargede. Med og uten intrikate remmer til å temme vristen og aksentuere ankelen. Og hvorfor går vi hit? Jo fordi disse skoene, som ofte holder forbløffende gode priser, er laget for at festfoten skal ha det bra! Til føtter som skal danse med glede! Som skal skinne og imponere! Og, som har hæl og form alt ettersom bærerens alder og avanse. Skoene har dessuten ofte et tidløst preg siden de er laget til dansesjangre med uttalte historiske røtter og estetiske krav.

Festfoten skal ha det bra! Føttene skal danse med glede!

Med et lite utvalg av tango-, salsa- og såkalte karaktersko foran oss kommer vi nå tilbake til kjolen din. Du sier ikke noe om hvilken rosafarge kjolen har – er det gravet laks, sart syrin eller fjetrende fuksia? Ei heller forteller du noe om mengden gull. Uansett – med en kjole beskrevet som et realt praktstykke kan vi formulere en pynteregel kalt: Juletreet. Den lyder slik: Jo prektigere pryd som henger oventil, jo mer ærbødig bør foten være.

Med blikket stilt inn mot rene, elegante fotformer konsentrerer vi oss nå om valg av farge. Punkt en: Hvis noen av skoene mot formodning skulle ha tilnærmet samme nyanse som kjolen, ville jeg helhjertet gått for klassisk match. Alternativt en blekere variant, eller en nyanse som nærmer seg hudfarget. Hud kan være en riktig slem valør, men med detaljer som på subtilt vis viser at skoen er noe mer og noe annet enn en fot, kan det fungere utmerket. Har den kanskje en ankelrem med nøktern gullspenne? En interessant detalj på tåboksen? En morsom schwung på hælen? Her kan vi dessuten legge til at om skoen er mer stropper enn beskyttende materiale, ja så finnes det tynne strømpebukser med hull til tottelottene hos de fleste kleskjeder.

Om dansebutikken kanskje leverer komforten, men ikke varene – eller du simpelthen vil ha en tradisjonell pump – ja, så ville jeg ha tatt meg en tur til en velassortert bruktbutikk først. For husk – jo eldre penskoen er, jo bedre er ofte kvaliteten på lest og overlær. Enkelte fører dessuten sko med satengtrekk i mange ulike farger. (Som nå nedlagte Gatsby på Sankt Hanshaugen).

Og om du velger nytt? Flere skobutikker har merker med svært god komfort: Unisa, Högl, Clarks, Peter Kaiser, Gabor og så videre. Men sant å si er det ikke mye å juble for hva farger og materialer angår. Gusten dukkehud – blek grårosa med blank finish – er ingen innertier for en opplyst menneskefot. Så står du der, en hel handledag senere, uten så mye som en trevl av ballmagi i sikte – ja, da ville jeg ha valgt det ene upassende paret du liker skikkelig godt og kastet alle reglene mine på båten.

Med det svinger jeg tryllestaven og fremfører formularen. Og skulle du ha sett?! Der, for enden av leggen, sitter det et aldeles utmerket par som vi slynge deg ut i natten.

Med julbel og glede, Estetikeren

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse