00:00 - 29. november 2019

En hjulvisp i hjernen

Morgenbladet 19., 24., 26. og 27. november 1969.

En levende Paris-legende.

Nakendanserinne, forfatterinne, kristen, i krig med sin berømte åpent homoseksuelle forfattermann. I sin bok med den talende tittel «Tornekronen eller ekteskapet» forteller Elise Jouhandeau om sin pasjon som fødtes og visnet.

– Da jeg intervjuet deres mann Marcel Jouhandeau, sa han at han aldri har lest noen av deres bøker.  

– Da lyver han. 

 – Hvordan våget De å gifte Dem med ham? 

 – Da jeg møtte ham, var han en helt annen mann. Han kom fra provinsen og led under sin perversjon. Jeg kan ikke si jeg var fysisk tiltrukket av ham, men jeg beundret ham. Blant de pederaster jeg har kjent, har ingen vært lykkelige. André Gide led av livsangst. Han kastet seg ut i beklagelige ting. Men han kunne snakke med oss kvinner med vidd og finesse.
 

Hva er Amnesty International?

Bevegelsen Amnesty International har sin bakgrunn i noe av det beste i engelsk tradisjon og lynne: respekten for andres rett til å hevde sine meninger. I mai 1961 skrev en engelsk advokat – Peter Benneson – en artikkel i søndagsavisen Observer om hva han kalte «De glemte fanger». Hans artikkel utløse en mengde leserbrev med spørsmålet: «Er det da absolutt ingen ting vi kan gjøre?» For å markere sin politiske uavhengighet ble det i England dannet såkalte «treer-grupper» på 5-10 personer som adopterte fanger fra 3 forskjellige land med forskjellig politisk styre – fra et «østlig» og «vestlig» land og fra et av de nye, alliansefrie, uavhengige land.
 

Juleinnsamlingen

– Vi ville være takknemlig om Morgenbladet kunne hjelpe oss litt i år også. – Jeg er på pleiehjem og har kun 75 kroner måneden og trenger litt ekstra til jul. – Jeg har to barn og bare enkepensjon å leve av og håper på positivt svar.

Dette var bare et lite utdrag av det hav av en brevbunke som nu er kommer Morgenbladet i hende. Lister ligger utlagt i Morgenbladets ekspedisjon. Velger man å benytte Postverket bes man merke talongene «Morgenbladets juleinnsamling 1969».
 

En hjulvisp i hjernen

Gustav A. Ring: Hvem skal eie Norge. Gyldendal.

Efter min oppfatning er det en meget verdifull bok Gustav Ring har prestert. Han tror ikke på den norske industrireligion og påviser at industriledernes usvikelige trossetninger er floskelbetonede, hule og gale. I realiteten setter han en hjulvisp i vår hjerne.

C.C.
 

Briskeby blues

I går fikk man oppleve en selsom blues-formiddag på «La Boheme». Briskeby Blues er en auditiv lyrikksamling som i neste uke skal utgis på grammfonplate i form av et LP- album. Platens innhold er i sin helhet forfattet og lest av den unge lyrikeren J a n  E r i k V o l d, og musikken som danner det totale reisverk omkring de 15 diktene på platens ene side, er komponert av Jan Garbarek og fremført av hans kvartett.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse