00:00 - 25. oktober 2019

Morgenbladet går over streken

Morgenbladet 24. og 25.oktober 1969.

Usant fra Pax

Da Pax forlag for et år siden påstod at Morgenbladet ved hjelp av uhederlige metoder forsøkte å få publikum til å tro at Pax balanserte på randen av konkurs, gav vi klar beskjed om den fremgangsmåte vi hadde fulgt. I dag ser det ut til at Pax mener et år er tilstrekkelig til at folk har glemt sammenhengen. Sannheten er – og det vet forlagssjef Tor Bjerkmann – at Morgenbladet henvendte seg til ham med spørsmål om de dokumenter vi hadde fått tilsendt var korrekte. Bjerkmann fortalte da selv sannheten om forlagets ytterst kritiske situasjon. Intervjuet har aldri vært forsøkt dementert.
 

Hva er strukturalisme?

Dette spørsmål et tittelen på en nylig utkommet Fakkel-bok skrevet av filosofiprofessoren J.- B. Fages. Den pretenderer å være en popularisert innføring i den åndsretning som går under navnet strukturalisme og som har fått en moteartet plass i moderne debatt, bl.a. i Frankrike.

Strukturalismen har et eget, spissfindig, begrepsapparat. Et glossar bak kan være til noen hjelp under studeringen, men det usedvanlige presisjonsnivå gjør at man stadig må bla tilbake under den teoretiske innføring.

Aslak B. Syse.
 

Den nye motorveien bringer Drammen enda nærmere Oslo

Selv om man holder seg nøye innenfor de maksimale hastigheter er bilturen unnagjort på godt i underkant av én time.
 

Ideologi og mammon

Naturvern og miljøvern er i dag moteord i samfunnsdebatten. Realiteten bak moten er mer verdifull enn moter flest. Det er ikke så svært mange år siden naturvernbestrebelser kunne bli latterliggjort på sosialistisk hold som overklassefakter for å sikre uberørt ferieterreng for de privilegerte. Slik argumentasjon har nu forsvunnet. Hvilken ønskesituasjon for dem som har på sitt politiske program å bevare. Den politiske konservatisme bør kjenne sin besøkelsestid.

Ulf Andenæs.
 

Morgenbladet går over streken

Med stigende undring har jeg fulgt med i hvordan Morgenbladet har behandlet saken vedrørende de noe kjedelige episoder Per Flatabø og hans medarbeider, Wiggo Ørbak, utsatte Forsvaret for. Først benytter Morgenbladet den taktikk at man trekker frem Ørbakk som en «notorisk umulius» og en kjent eventyrer med et langt synderegister. Men redaktør Flatabø er såvisst ingen amatørgangster. Dette var ingen fin opptreden fra Morgenbladets side.

Harald Viker.
 

Trafikkmaskinen ved Østbanen.

Et mesterstykke av norsk vei-arkitektur. Det er ingen helt idéell løsning man er kommet frem til i dag, men det er i allfall en meget god begynnelse til den fremtidige helhetsløsning.
 

Telefonsituasjonen

«De som kan skaffe bedrift straks er abonnentene selv», sa distriktssjef Wilfred Eigeland i Televerket. Det eneste som straks vil hjelpe på trafikkavviklingen er redusert bruk av telefonen til mindre viktige samtaler i forretningstiden.
 

Blir det Jahn Piril igjen?

Kaldblodselitens utslagningsløp ble en stor suksess søndag. På menyen denne gang står sprintløp. Og nær sagt som alltid heter favoritten Jahn Piril. Hardest motstand får den ventelig av Hallingkongen. Scott-Protectors come-back var forsåvidt vellykket. Lloyd Protector, Scottens halvbror, viste stor speed sist.
 

Den sorte gryte

Også familiens dyr har sin livrett. Glem ikke trankolbe til undulaten og lunken pannekake til skilpadden.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse