Annonse
00:00 - 23. august 2019

Har vi et turistproblem?

Morgenbladet 23,. 25. og 28. august 1969.

Annonse

Fremtidens film – vil den bli for intimkinoen?

John Lennon og Yoko Ono er ikke  b a r e  opptatt av seg selv og hverandre, og av å la seg fotografere som hårfagre merkverdigheter. De lager også film selv. Visste De det? De lager såkalte eksperimentfilmer og deres tredje, med tittelen «Rape» kan sees på Scala kino. De tidligere filmene har titlene «No 5» og «Two Virgins». «No 5» er en fotostudie av Lennons ansikt. Bildet er tatt med spesielt langsom film, slik at hans smil bare meget langsomt beveger seg – gjennom 52 minutter. Ansiktet virket slik på publikum at de begynte å nynne og gå rundt i salen. Filmen virker nesten som et portrett – et maleri – og det har fengslet et ungt publikum.
 

Lønner turismen seg?

Turistsesongen ebber langsomt ut. Turistsjefen i Arendal kan opplyse at det aldri har vært så mange hollendere i Arendal som i juli 1969. Over hele verden er man opptatt av å øke turisttrafikken. Vi setter imidlertid et særdeles stort spørsmålstegn ved om vi i Norge har noe å hente. Det kommer folk etter oss. For dem vil det være av større verdi enn for oss å ha ubrukt mark. Plutselig stod det klart for oss at vi hadde et naturvernproblem og et forurensningsproblem. Like plutselig kan vi få øynene opp for at vi får et turistproblem.

(fra lederartikkelen)
 

I brennpunktet: Trussel

Herman Tønnessen heter en mann som er professor ved University of Alberta i Canada. Tønnessen tilhørte i sin tid kretsen rundt «Orientering», brøt ut av Arbeiderpartiet og deltok i dannelsen av Sosialistisk Folkeparti. Nu uttaler han til Arbeiderbladet at han blir kanadisk statsborger hvis ikke Arbeiderpartiet får regjeringsmakten fra høsten av. Tanken på at Tønnessen vender gamlelandet ryggen hvis ikke Bratteli og hans trosfeller skal innta Regjeringsbygget med Y-blokk er ikke til å utstå. Hvordan skal det gå med oss her i landet da?

CC
 

Småtrist prosa

Sekstitallsprosa. En antologi ved Willy Dahl.

En antologi med bidrag av blant andre Olav Angell, Ane Borgen, Mona Lyngar, Espen Haavardsholm, Dag Solstad, Einar Økland, Tor Obrestad med flere hører neppe til den slags bøker som kan by på noen som helst overraskelser. Vi vet på forhånd at vi vil få lese om anonyme brøkmennesker og bli bombardert med oppramsinger av ting og hendelser uten indre sammenheng. En av bidragsyterne skal imidlertid nevnes: Espen Haavardsholm. Jeg står fullstendig fremmed for hans livssyn og jeg synes det står et kuldegufs omkring hans skjønnlitterære ting, men han er utvilsomt den litterært mest begavede av dem som er kommet med i antologien. Haavardsholm skriver så meget bedre enn de andre som er preget av at de har måttet «holde seg til programmet».

Niels Magnus Bugge

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse