00:00 - 09. august 2019

«Er det unnasluntring å spise mer kjøtt når man ikke spiser meieriprodukter?»

Illustrasjon: Morgenbladet

I vår familie, hvor begge jobber med miljøspørsmål, har vi et dilemma med kjøtt: Min kone er melkeallergiker, og det er en del mat vi må unngå, og derfor føler vi kanskje at det er litt mer greit å spise mer kjøtt, siden vi ikke spiser noen meieriprodukter. Er det unnasluntring? Hvordan kan vi finne en tålelig balanse mellom god mat og miljøhensyn?

Hilsen miljøpartist
 

Kjære miljøpartist. Det at dere ikke spiser meieriprodukter, gjør at dere har litt å gå på sammenlignet med andre familier. Men hvis målet er å redusere forbruket av mat som skaper CO2-utslipp, er det, som du ganske rett mistenker, ikke særlig miljøvennlig å kompensere for innsparing på ett område ved å øke forbruket et annet sted. «Jeg spiser ikke meieriprodukter, derfor spiser jeg mer kjøtt» kan lett oversettes til «jeg lot være å fly sist jeg skulle til Trondheim, derfor lar jeg bilen stå på tomgang over natta».

Annonse