Annonse
00:00 - 26. juli 2019

Er iskrem sukkerbomber?

Det finnes grunn til bekymring.

Annonse

Jeg har to barn på fem og åtte. Jeg opplever at nesten enhver aktivitet om sommeren involverer sukker. Hvis man er sammen med venner på formiddagen og besteforeldre om kvelden, blir det raskt to-tre omganger med is på et døgn. I tillegg kommer forskjellige avslutninger på skole og aktiviteter, med brus, kaker og snop. Og i ferien er det blitt en tradisjon med is, en allmenn forventning. Finnes det noen grunn til å bekymre seg for dette? Eller en vei utenom?

Hilsen Sukkernazi
 

Kjære Sukkernazi. Du har all grunn til å være bekymret, og ikke minst frustrert. Løsningen, på et individuelt plan, er jo tilsynelatende enkel. Du kan, som foresatt, bestemme at ungene dine ikke får spise sukker mange ganger om dagen. «Vent til lørdag, når det er lørdagsgodt» er egentlig et streit prinsipp. Men rent praktisk innebærer dette at du må bestemme at ungene dine ikke får iskrem i kosetime og på skoleavslutning mens alle andre barn får det, og du må instruere besteforeldre om å ikke gi ungene is eller brus når de vil hygge seg. Problemet er kulturelt og strukturelt, og da blir det vanskelig å finne en passende løsning.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse