00:00 - 21. juni 2019

«Hva betyr kleskode ‘jakke og bukse’?»

Kjære Estetiker. Jeg har fått en invitasjon til selskap hos bedrestilte venner på Oslos vestkant. Som kleskode er oppgitt «jakke og bukse». Jeg har hengt med i selskapslivet i femti år nå, og vet at dette ikke betyr at jeg, som kvinne, skal lete etter slike plagg i klesskapet mitt. Jeg skal heller ikke gå til venstre i skapet, der mine beste stykker til bryllup og runde bursdager henger, og ikke lengst til høyre, der hverdagsklærne er. Jeg har i slike sammenhenger opplevd å være kledd både altfor pent, og altfor lite pent, og dette svir når det i tillegg er en rekke andre selskapelige koder hos borgerskapet som det er vanskelig å følge. Spørsmålet er derfor ikke bare hvorfor det alltid er mannens påkledning som står i invitasjonen – mens kvinner intuitivt skal skjønne hva som forventes – men også om det ikke er på tide å enten: 1) slutte å være så opphengt i hvordan folk skal kle seg i selskap; 2) anføre en kjønnsnøytral kleskode på invitasjoner, eller 3) begynne å fortelle hva kvinnene er antatt å ha på seg, og la mennene tilpasse seg?

Hilsen Frøken Fjong
 

Kjære Frøken Fjong. Mens jeg leser henvendelsen din, er det ett spørsmål som presser seg frem mellom alle linjene: Har du i det hele tatt lyst til å gå på disse festene? Det kan være jeg tar feil, men la meg simpelthen drysse det over gryta, så kan det ligge og putre mens vi koker suppe på resten.

Annonse