Annonse
00:00 - 07. juni 2019

Den gyselige svenske vulgarisme – kjendis – om kjente personer

0507PAF_50aar. . .
Annonse

EEC-døren på klem bare for England?

Enkelte rykter, bl.a på kontinentet, vil ha det til at EEC-kommisjonen overveier å trekke britene inn i Fellesmarkedet – uten at dette følges av forhandlinger for de øvrige søkerland – Norge og Danmark mfl.

28 journalister fra Journalistskolen i år

Norsk Journalistskoles fjerde elevkull mottok sine eksamensvidnesbyrd i skolens lokaler på Gamlebyen skole igår. Skolens beste elev var Jon Michelet. Han er samtidig den beste elev skolen har hatt siden åpningen i 1965.

Brev til Morgenbladet

Hvorfor har folk – som til og med skriver i Morgenbladet, og ellers har et kultivert sprog – tatt opp den gyselige svenske vulgarisme – kjendis – om kjente personer? La oss utrydde denne glosen så fort som mulig.

Tante Kirsten.

Stemningen på topp på Økern

Det var kaldt da Norges største butikk- og kontorsenter åpnet på Økern igår. Statsråd Helge Seip foretok den offisielle åpningen efter at Løren skoles musikkorps hadde gitt en fin liten konsert. Rundt Økern torv ligger det supermarked, posthus, apotek, banker og vinmonopolutsalg. En riktig hyggelig restaurant finnes også på stedet.

Brev til Morgenbladet

Fleip. Kjendis. Muligens har disse ord en viss appell til yngre menesker, men for oss eldre er de høyst vulgære og uskjønne fremtoninger og hjemløse i norsk omgangskultur. Hva betyr forøvrig dette motbydelige vulgærprodukt: fleip? Noe i retning av tøv, sludder, gjøn? Kjendis er importvare fra Sverige og vi har bra norske ord som dekker: personligheter, kjentfolk, godtfolk, kunstnere. Vi klarer oss uten sproglig u-hjelp.

Henrik Thrap-Meyer, konsulent.

Brev til Morgenbladet

Går det an å nevne noen selvfølgeligheter? Ordenstallene: Efter «første» kommer «annen» eller «annet» og ikke det fattige, platte «andre» fra nynorsken i alle forbindelser!

Ærbødigst

Harald Krohn.

Til månen 20. juli

Washington (NTB-AP) USA vil landsette de første mennesker på månen klokken 19.22 norsk tid søndag den 20 juli.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse