00:00 - 10. mai 2019

Hva er camp?

Alle fikk med seg ordet, men hva betyr det?

Kjære Estetiker. Temaet for den årlige og stjernespekkede veldedighetsgallaen Met Gala var camp, et begrep hentet fra Susan Sontags essay «Notes on Camp». Sontag forklarer hva vi har å gjøre med: camp er (blant annet) en sensibilitet, den estetiske erfaringen av verden, kjærligheten til både det unaturlige og den menneskelige natur – en identitet. Men hva betyr egentlig det? Hva er camp?

Hilsen Happy camper
 

Kjære Happy camper. Ja hva er camp? Er det Dolly Partons løfterike kløft og oppstemte lepper? Er det Elton John i fjærham, en hvilken som helst dag på jobben? Er det Ludvig XIV som danser ballett mens knollen koker under fem kilo krøller? Eller er det simpelthen en brun lampeskjerm med dissende dusker og en fot laget av gull? Camp er alle disse. Og camp er et historisk fenomen, og et begrep, som ble slynget ut i verden da Susan Sontag, den hyperintellektuelle reven, satte seg ved tavlen og skrev et av populærkulturens tidlige manifester. Gjennom 58 punkter beskriver hun et fenomen som gikk inn i The Oxford English Dictionary allerede i 1909. Da betød camp «prangende, overdreven, affektert, teatralsk; feminin eller homoseksuell», og var stort sett myntet på mannlig oppførsel. Knappest noe kompliment, altså, siden vi kjenner de homofiles historiske situasjon.

Annonse