00:00 - 03. mai 2019

«Er norske bakeoppskrifter dårligere enn amerikanske?»

Kjære Gastronom. Jeg elsker å bake, og leter nær og fjern etter oppskrifter. I det siste har jeg brukt mange amerikanske bakeoppskrifter, som vil at jeg skal kombinere baking powder og baking soda. Jeg synes sjelden å ha sett det samme i norske oppskrifter, altså å kombinere bakepulver og natron. Betyr det at de norske oppskriftene gir et dårligere resultat, eller er de amerikanske oppskriftene unødvendig kompliserte? Eller finnes det en annen logisk forklaring?

Hilsen Bakersvenn
 

Kjære Bakersvenn. Matlaging er et felt hvor det er mange regler og få som stiller spørsmål ved dem. En vellykket oppskrift bringes videre uten at det utfordres hva ved oppskriften som er nødvendig for å få et bra resultat. Dette ser man særlig når det gjelder baking, hvor det ofte insisteres på nokså meningsløse og tungvinne prosesser. De fleste av oss stusser da heller ikke dersom det står noe merkelig eller ulogisk. Når kakebakesesongen nå står på trappene med konfirmasjoner og 17. mai-feiringer, børster vi støvet av gamle oppskrifter uten å tenke over hva de faktisk ber oss om å gjøre.

Annonse