Annonse
00:00 - 16. mai 2019

«Blir ganen dårligere med årene?»

Annonse

Man sier jo at noen har en bedre gane enn andre, altså at de har et mer avansert smaksapparat. I tillegg kan man øve seg opp til å gjenkjenne vindruer eller analysere enn rett ned i de minste bestanddeler, eller hva man vil. Men da jeg jobbet på gamlehjem som pleieassistent da jeg var ung, lærte vi at de eldste mister smakssansen gradvis, og til slutt ville de helst bare ha søtt. Derav mye gul og rød saft – og mye syltetøy på brødskivene. Det sykepleierne sa, syntes å stemme, for alle de gamle ville gjerne ha det deilige sukkeret. Etter hvert som jeg selv er blitt eldre, og finner at god mat og vin gir stadig større glede, har jeg begynt å lure: Er sukkersug og frykt for nye smaker en biologisk bestemt utgang på smakslivet?

Hilsen Middelaldrende
 

Kjære Middelaldrende. Det sies at det mest skremmende med å være middelaldrende er bevisstheten om at det er en tilstand du vokser ut av. Når den tid kommer, vil du merke det, hvis du ikke allerede har begynt å kjenne på det: Forfallet. Både her og der, synlig for alle. Og inni, først bare merkbart for deg selv, så åpenbart for alle. «Du er fortsatt sprek», kommer folk til å si. «JEG SIER: DU HØRER GODT!» Hørsel, syn og smak – sensorene blir dårligere. Du blir sett på som en gamling, noe mindre enn et fullt menneske.

Annonse