Annonse
10:42 - 17. april 2019

«Så slitsomt det høres ut å være deg!»

Annonse

Kjære Gastronomen. Jeg er alltid oppdatert på de siste mattrendene og elsker å imponere mine venner med eksotiske retter de aldri har hørt om. Sist laget jeg et filippinsk festmåltid. Hvilket up-and-coming kjøkken bør jeg velge neste gang for å virkelig befeste min status som venneflokkens kulinariske trendsetter? 

Hilsen Internasjonal matelsker
 

Kjære Internasjonal matelsker. Huff, så slitsomt det høres ut å være deg! Hvis målet med matinteressen er å befeste status, frykter jeg at du vil vinne strevsomme og kortvarige seire, og at du like ofte vil gå på sviende nederlag. Det er litt som Zofies verden-tegneserien med paret som er så lei seg for at de ikke kan spise sushi fordi det ikke lenger er in, og som gleder seg til det blir det igjen, for de liker det så godt.

Når det er sagt, og hvis man skal tolke deg litt mer velvillig, har du rett i at matinspirasjon fra utlandet gjerne kommer i bølger, slik vi (i hvert fall i de store byene) har sett med sushi, ceviche og taco de seneste årene.

Jeg ser med glede at det er økende interesse for mat fra Midtøsten, så hvis du vil følge med i tiden, kan det være lurt å skaffe seg noen kokebøker med mat fra regionen. Jeg tror – men kanskje aller mest håper – at den vedvarende interessen for italiensk mat omsider vil føre til at det blir større oppmerksomhet rundt kjøkkenet fra Sicilia og Sardinia. På tross av at dette er den delen av Italia som ligger lengst unna Norge, er det kanskje denne maten som er lettest å lage i Norge med bra resultat, for vi har like bra eller bedre sjømat.

Jeg ser med glede at det er økende interesse for mat fra Midtøsten.

Når det er sagt: Hvis du virkelig vil imponere og glede med gode retter for vennene dine, finnes det ett spennende kjøkken som det er lite kunnskap om i Norge, kanskje særlig blant verdensvante matelskere: det norske. Mens italiareisende norske matinteresserte diskuterer hva slags salsicce eller salami som er best, er det få som kjenner de ulike norske typene surpølse, og folk som imponerer med en nesten helt autentisk bouillabaisse vet sjelden hvordan man lager puspas, brennsnute eller sursteik. (Noen vet ikke engang hva det er!) Når man forklarer en utlending at det er lettere å få meksikanske tortillas og superfersk bøffelmozzarella fra Campania på norske restauranter enn de mange hundre typene norsk lefse, tynnbrød og flatbrød, og tradisjonelle meieriprodukter, rister de forferdet på hodet.

Jeg vil gå så langt som å si at hvis man ikke kjenner til sitt eget kjøkken, er man ikke trendsetter, men trendnisse. 

Vennlig hilsen Gastronomen.

Send inn ditt spørsmål til gastronomen@morgenbladet.no og få svar på alt du ville vite om mat, men ikke våget å spørre om.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse