00:00 - 26. april 2019

«Er det fortsatt tøft å røyke?»

Kjære Estetiker. Jeg har nylig flyttet til Oslo etter å ha bodd en tid i utlandet, og jobber for tiden med å kalibrere mitt estetiske apparat etter de nordiske forhold. Jeg har gått systematisk til verks og lagt alle aspekter ved min fremtoning under lupen. Forleden dag kjøpte jeg min første helhvite T-skjorte. Forvandlingen er snart komplett. Imidlertid har det seg slik at jeg i det store og billige utland la til meg en noe lei vane. Jeg stiftet nemlig bekjentskap med den forføreriske tobakken, og ble etter en stund overbevist om at å røyke rullings var den raskeste veien til assimilering. Det var også litt tøft, og i tillegg noe tilnærmet alle syslet med. Denne vanen kan jeg finne på å pleie både sent og tidlig, inne og ute, og i all slags vær. Den er slettes ikke utelukkende forbundet med alkoholinntak. Derimot er jeg litt usikker på hva menneskene her på berget synes om denne litt avdankede beskjeftigelsen. Mitt spørsmål er derfor: Er det kult å røyke i Norge anno 2019?

Hilsen Skorstein


Kjære Skorstein. Hvilke bilder tror du jeg ser for meg mens jeg leser spørsmålet ditt? Er det en Nav-klient som slusker unna meldeplikten? Er det en Dickens-karakter med flosshatt formet som en takpipe? Eller er det Jean-Paul Belmondos brede, sensuelle nybølgelepper med rullingsen vippende i munnviken? Det siste, selvfølgelig. Og det er her vi begynner – i skjæringspunktet mellom svarte lunger og filmatisk romantikk.

Annonse