Annonse
00:00 - 26. april 2019

Anders Lange: Er det ikke vi som er helt oversex’et?

Morgenbladet 22., 24., 26. og 28. april 1969.

Annonse

Hvordan virker TV?

Har mennesker med samfunnsansvar lenger noen forestilling om hva et folk er? Det er et av spørsmålene Norsk Fjernsyns fremvisning av Ingmar Bergmans «Riten» har reist. Fjernsynsapparater står i pasienters oppholdsrom, Norsk Fjernsyn spiller for småbarn og nevrotikere, for sunne og syke, for gamlehjem og barnehjem. Med dette følger et ansvar for hva man slipper ut på folk. Ingmar Bergman må ikke innbille seg at han kan være velkommen i Norsk Fjernsyn uansett hva han vil sjokkvirke med. Det bør han imidlertid være på våre avant-garde scener, i filmklubber og kanskje i Gimle-pregede kinolokaler. Fjernsynsalderen har forløst en rekke begavelser født med tungen først, fra Wiig til Bye, Ringnes, Heradstveit, Janson, Munch etc. Profesjonelle folk på sitt felt, men de er amatørkirurger når det gjelder viten om virkningene av mediet på det store folk i alle varianter.

(Morgenbladets leder)
 

Møt sommeren med midtskill

Sommerens herrefrisyrer 1969 heter «Men’s Trend» og «Concorde». Nattens tilsovede skill kan De la sitte hele dagen – da er De moderne! De nye motefrisyrene imøtekommer de unges ønske om å bevare et fyldig hår. Ved ørene kan hårgrensen gå nedenfor ørets øverste kant med ca. 1 cm.
 

Sex

Da jeg igår spurte en gutt på 15 år hva som i dag skal foregå på skjermen, svarte han: «Det er det vanlige «opp og ned i senga». Det må være noe dere voksne er toppinteressert i. Jeg går og legger meg.» Der kommer nesten ikke ungdommer på TV uten at intervjueren må bort i privatlivets innerste. A b s o l u t t  a l l t i d , kommer man inn på det. Er det ikke vi som er betent, helt oversex’et?

Anders Lange (fra Brev til Morgenbladet)
 

Hasjrøking kun i byene?

Narkotika. Et ord i tiden. Får vi det som i lang tid har rast over Danmark og Sverige som en mare? Morgenbladet har stukket fingeren i jorden og prøvet å finne ut hvor vi står.

­– Det er vesentlig hasjmisbrukere og ikke så mange misbrukere av preludin og sterkere saker som tilføres kroppen med injeksjoner, sier Arnfinn Teigen, overlege ved Statens klinikk for narkomane på Hov i Land.

­– Spesielle steder som er samlingssteder?

– Ja, det er Oslo, Horten, Gjøvik, Kristiansand og Sandefjord som ligger først i løypen.
 

For meget teknikk og for lite følelser i TV’s sex-program.

Det tredje programmet om samlivsproblemer er ferdig. Spørsmålet denne gang var om man kunne snakke sex med barna og det kunne man så avgjort i følge programmet.

– Jeg synes programmet var meget bra, men scenen i badet var noe for lang og for kunstig, sier fru Aase Kagge.

– Jeg synes Mette Janson leder programmene på en fin måte, men det er for mange legfolk med og for lite fagfolk. Det å fremlegge sitt aller mest intime privatliv rett for nesen på så mange er det noe skittent over og intet opplysende. Frem med fagmannen, sier fru Sylvia Bugge.
 

Kriminaliteten øker på de britiske øyer. 

Fra vår London-korrespondent Christian Borch: 

En undersøkelse over folks reaksjon på kriminalfilmer på kino og i fjernsyn konkluderer med at de overveldende fleste ungdomskriminelle har en tendens til å idealisere filmhelter og deres adferdsmønster er som oftest tro kopier av idolenes. 
 

Kombinasjon av vannkraft og atomkraft løsningen på lengre sikt.

Den kraftutbygging som foregår i dag, gir i virkeligheten perspektiver enda lenger frem enn til år 2000, men elektrisitetsforbruket fordobles hvert 10. år og det minker på de kraftressurser som er relativt billige å bygge ut, heter det i en utredning som generaldirektør Vidkun Hveding i Norges Vassdrags- og Elektrisitetsvesen har foretatt.
 

SUF går nu til søksmål mot Manglerud-rektoren.

«SUF saksøker løgneren Bertel Bjørvik.» Slik står å lese i en uttalelse som SUF’s sentralstyre har vedlagt en forliksklage fordi rektor efter venstre-ekstremistenes mening «skremmer lærerne til å bli fascimens håndtlangere».

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse