Annonse
00:00 - 22. mars 2019

Hvordan finner jeg gode spisesteder?

Annonse

Kjære Gastronomen. Jeg leser Michel Houellebecqs Underkastelse, og der sammenligner han gastronomiske guider med eskortesider, «der den ofte lyrisk blomstrende beskrivelsen av rettene på menyen kunne gi en forventning om herligheter som langt oversteg det man til slutt ble servert». Dette stemmer ofte når jeg er på ferie og bruker Tripadvisor og Lonely Planet osv. Da blir jeg alltid skuffet over de mest populære stedene. Hotellet anbefaler ofte en restaurant de samarbeider med hvis jeg ber om råd. Har Gastronomen tips til hvordan man finner gode spisesteder når familien skal reise rundt i bil i Frankrike i påsken? Vi har ikke råd til Michelin.

Hilsen Litt kresen
 

Kjære Litt kresen. Houellebecq tar feil, for de aller færreste gastronomiske guider har «lyrisk blomstrende beskrivelser». I stedet er språket nesten alltid flatt og fantasiløst. Noen ganger også meningsløst, som når man gang på gang insisterer på at maten er «elegant», for hva er nå en elegant smak? Jeg mener nok at Tron Øgrims begrep «lissom-porno» kan være mer dekkende for hva guidene gir. I hans tilfelle handlet det, så vidt jeg husker, om blader som Vi Menn, som hadde bilde av en Renate (23) fra Porsgrunn i en provokativt toppløs positur på forsiden, mens bladet ellers først og fremst var fullt av jakt og biler. I tilfellet guidebøker og restaurantguider brukes ofte design, pynt, staffasje og løftet om «eleganse» som et innsalg for noe som i grunnen er temmelig ordinært.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse