00:00 - 29. mars 2019

Der konfereres pr. trådløs med Lenin.

Morgenbladet 24., 25. og 28. mars 1919.

Ungarn kaster sig i Lenins arme.
 

Der konfereres pr. trådløs med Lenin. Den ungarske trådløse sendte følgende telegram: «Den ungarske rådsrepublik ber Lenin komme til telegrafapparatet.» Tyve minutter efter meldte Moskva sig med følgende telegram: «Lenin er ved apparatet. Jeg ber kamerat Bela Kun komme til apparatet.»

Den ungarske trådløse svarte hertil: «Istedenfor Bela Kun som sitter i rådsmøte, er Ernst Por ved apparatet. Kamerat Lenin. Her er Ernst Por, medlem av centralkomiteen for det ungarske kommunistiske parti som i gåraftes har tatt makten, og har indført proletariatets diktatur.»

Klokken 8 aften signaliserte Moskva at den trådløse på grund av atmosfæriske forstyrrelser bare delvis kunde opfange meldingerne fra den ungarske trådløse.

Klokken 9 aften indtraf følgende melding fra Moskva: «Her er Lenin. Jeg sender min oprigtige hilsen til den ungarske rådsregjering. Med kommunistisk hilsen og håndtryk. Lenin.»
 

Keiser Karl går i exil.

Wien: Den tidligere keiser Karl av Habsburg er igåraftes med familie avreist med ekstratog til Schweiz.
 

Et radikalt middel mot tyfus.

Svenska Telegrambyråns specielle korrespondent i Helsingfors telegraferer: For at overvinde de i Russlands storbyer grasserende epidemier har rådsregjeringen grepet til en fortvilet forholdsregel. Den har besluttet helt enkelt at skyte de syke.
 

Den væbnede folkehøiskole.

Måtte vort folk forstå at drage sig tilnytte de store værdier som er nedlagt på vore ekserserpladser. Ser I rækken som glider over den hvite slette? Hører iIlarmen fra storsalen? Ser I sværmen som stiler mot foredragssalen? Og flokken som kommer fra badet? Ser I de læsende og skrivende grupper?

Den væbnede folkehøiskole vil kunne sættes i virksomhet fra januar 1920.

Kompanichef.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse