11:35 - 26. februar 2019

Svanesang med kaviar

Kjære Gastronomen. Jeg leste svaret ditt på kaviarspørsmålet forrige uke. Jeg har også et spørsmål om kaviar. I juni 2017 kjøpte jeg en veldig dyr boks belugakaviar på en russisk flyplass. Jeg hadde en idé om at den skulle fortæres et par måneder senere, som en romantisk forrett på min daværende samboers landsted, men jeg glemte å ta den med. Etterpå ble den liggende i øverste hylle i kjøleskapet.

Nå er forholdet slutt. Men kaviarboksen ligger fremdeles i kjøleskapet. Jeg kan ikke russisk, og skjønner ingenting av hva det står på den. Jeg aner ikke om den er datostemplet, langt mindre når datoen eventuelt ble passert. Nå har jeg en idé om at min tidligere samboer og jeg skal åpne den og spise den sammen, som et slags farvel, men er redd for å bli matforgiftet. Hvor lenge holder en slik kaviar seg?
 

Hilsen Hermetisk lukket

Kjære Hermetisk lukket. Det kan ha gått galt, men kaviaren kan også ha overlevd – salting og hermetisering er tross alt konservering. Den eneste måten å finne det ut på, er å åpne den og sjekke. Er den forsteinet eller harsk, må du kaste den. Er den fortsatt spiselig og god på smak, er den trolig litt seig, ikke helt optimal, men spiselig. I så fall er den best egnet til å pimpe en saus – for eksempel en smørsaus til et stykke stekt fisk.

Jeg er veldig usikker på hvor klokt det er å åpne den sammen med din tidligere samboer, med mindre det er for å konstatere tidens, maten og kjærlighetens ugjenkallelighet.

Og for øvrig mener jeg at en overraskende stor del av en spørrespalte om mat også er samlivsrådgiving.


Spørsmål til Gastronomen? Skriv til gastronomen@morgenbladet.no

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse