Annonse
00:00 - 22. februar 2019

Når er det middag?

Annonse

Etter en rekke misforståelser knyttet til for- og ettermiddag forsøker jeg nå å unngå disse ellers gode begrepene. Man kan for eksempel ha en tentativ avtale om at man skal møte noen på formiddagen om en ukes tid, og når avtalen nærmer seg, og tid og sted skal avtales nærmere, viser det seg at den ene har sett for seg ti-elleve-tiden og den andre ett-to. Selv har jeg antatt at begrepet middag har sitt utspring i astronomisk middag, men når jeg nevner dette for venner og familie, viser det seg at det er mitt ståsted som er marginalt. Hvordan forholder man seg til slikt?

Hilsen mann (35) som nekter å spise middag 12.00

Den opprinnelige betydningen er grei nok. Middag er midt på dagen, og midt på dagen er klokken 12.00. Men er midnatt midt på natten? Og når går morgenen over til å bli formiddag? Er det når man begynner på jobb?

Selv trekker jeg skillet mellom for- og ettermiddag klokken 12.00, men en rundspørring i redaksjonen viste at slett ikke alle var enige i det. Noen trekker skillet klokken 13.00, hvilket for meg er absurd, men det var uansett en utbredt enighet (blant de andre) om at middagen, i betydningen «midt på dagen» blir kraftig forskjøvet i helgene, kanskje så sent som til klokken 15.00. Da er det ikke rart folk kommer for sent.

Middag er et ord som er blitt semantisk bleket, som vi sier, altså at det har mistet hele eller deler av sin opprinnelige betydning. Det var noen som foreslo at vi kunne bytte ut formiddag og ettermiddag med forlunsj og etterlunsj, men det høres i mine ører mer ut som forrett og dessert i et lunsjmåltid. Så middagen er tilstrekkelig bleket til å kunne fungere som tidsskille. Lunsjen er det ikke – i alle fall ikke for meg. Mitt beste råd er å avtale et eksakt klokkeslett.

Hilsen huslingvist (også 35) som faktisk akter å spise middag klokken 12.00. Det er lasagne i kantina i dag.Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse