00:00 - 08. februar 2019

Mener du virkelig at det heter «kviss»?

Unnskyld meg, men mener du virkelig at det heter kviss?

Med vennlig hilsen Bjørg Karin
 

Kjære Bjørg Karin. Svaret er ja – hvis en vil. Kviss har vært sidestilt med quiz i rettskrivningen siden 2015, og for et par uker siden begynte Morgenbladet å skrive det på den fornorskede måten. I samme slengen besluttet vi også å skrive poengskår i stedet for poengscore. Nå tenker du kanskje at det har rablet for oss, men det ligger en tanke bak.

Det ortofone prinsipp har tradisjonelt stått sterkt i norsk normering. Det betyr på godt norsk at skrivemåten etterligner uttalen så godt det lar seg gjøre. Det er derfor vi i dag skriver fjell og sjåfør, ikke fjeld og chauffeur, som vi en gang gjorde.

Det å endre stavemåter er slett ikke uproblematisk. I Morgenbladet begynte endringen allerede 2. januar, ved at jeg skrev at vi i løpet av året kom til å gå fra quiz til kviss. De fleste i redaksjonen støttet dette, men beslutningen møtte også motstand. Etter noen uker klarte vi nesten å få kviss på trykk, men det stanset opp hos designeren, som rynket på nesen. Uken etter, derimot, var han tilstrekkelig eksponert til å la kvissen slippe gjennom. Dette høres kanskje ut som en spøk, men det er helt sant. Vi skal ha respekt for at folk reagerer når et ord plutselig skrives annerledes enn det de er vant til, det må de få lov til. I andre normeringsspørsmål er det helt andre hensyn å ta, som for eksempel at redaksjonens frankofile vinekspert tilfeldigvis også er redaksjonens desidert minst konfliktsky person. Så det er lenge til vi begynner å skrive sjampanje.


Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse