Annonse
00:00 - 01. februar 2019

Hva skal hun jobbe med?

Annonse

Kjære huslingvist. Jeg har en bekjent som har fått ny jobb og stolt forteller at hun skal jobbe med «førstefaseinnovasjon, design thinking og lean». Nå er jeg bosatt i provinsen, og kanskje litt gammel (60 pluss), men hva i all verden er dette for språkbruk? Kunne man ikke funnet noen gode, norske uttrykk? Kan det være en slags «keiserens nye klær»?

Hilsen provinsdame
 

Kjære provinsdame. La oss okke oss sammen. Jeg kan ikke hjelpe deg med noe svar, men jeg kan bidra med moralsk støtte. Jeg tror nemlig jeg deler frustrasjonen jeg mener å kunne spore i spørsmålet ditt.

Jeg tror du har rett i at det er keiserens-nye-klær-syndromet vi har å gjøre med her. Da jeg var ung student, kunne jeg bli forført av tekster med snirklete setninger og merkelige ord jeg ikke skjønte bæret av. Jeg kunne tenke: «Oi, for en imponerende tekst! Jeg skjønner jo ingenting!»

Språklig kommunikasjon er vanskelig nok som den er, så hvorfor gjøre den vanskeligere ved å bruke ikke-intuitive ord som det trengs en hel drøss med bakgrunnskunnskap for å forstå?

Det finnes sikkert bransjer der det jobber mennesker som finner mening i både «design thinking» og «lean». Det er mulig disse menneskene også kan bruke ordene i hele setninger. Det kan til og med hende de kan ha forståelige samtaler seg imellom. Men som språkbrukere foretrekker vi gjerne effektivitet, og det å strø om seg med vanskelige ord som krever masse forklaring, er ikke særlig effektivt. Ikke er det tillitvekkende heller. Det er tillitsvekkende. 


Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse