Annonse
00:00 - 18. januar 2019

Utrygge ledere er mindre tilbøyelige til å ta imot råd, skriver Elin Ørjasæter.

Utrygge ledere er mindre tilbøyelige til å ta imot råd, skriver Elin Ørjasæter.

Illustrasjon: Morgenbladet
Annonse

Mennesket som art har brukt noen millioner år på å utvikle seg. I alle disse årene har vi levd i flokker. Hvem ble leder i flokken og hvordan beholdt han lederskapet?

De første (millioner) årene handlet det vel om fysisk styrke. Men så ble vi mer sofistikerte, utviklet redskaper og kunne følge dyretråkk. Flere egenskaper enn rå fysikk fikk betydning for ledervalget. La oss gjøre et sprang frem til moderne ledelsesforskning.

Et viktig funn i ledelsesforskning er at de som blir ledet, foretrekker ledere som virker kompetente. Et annet forskningsfunn, like grunnleggende som banalt, er at gode ledere lytter til råd. Men å følge andres råd vil jo signalisere egen inkompetanse?

Annonse