Annonse
00:00 - 04. januar 2019

Hva er «klassisk»?

Annonse

Kjære Estetikeren, 

Det klassiske står seg. Men hva er klassisk? Det er jo både et uttrykk; «det er et klassisk møbel», og en faktisk stil, der folk kanskje mener nyklassisistisk. Noen ganger blandes det også med «tidløs» og «elegant» – som jeg vil tro blir knyttet til den første betydningen av ordet. I interiør er klassisk for eksempel brukt om alt fra antikke, arvede skap og skatoll i flammebjørk eller heltre, via nordisk design fra 70-tallet, til forgylte speil og sjeselonger i empirestil, og persiske tepper. Mitt inntrykk er for øvrig at klassisk blir brukt om det folk har vokst opp med, selv om det kan være svært ulikt. Dette er kanskje på grunn av den doble betydningen av ordet klassisk. Så: hvordan er interiøret i et hjem som er innredet klassisk? Hvordan kler man seg klassisk? Hvordan er klassisk smak? På forhånd takk!

Hilsen Må bare vite det fra eksperten!

Kjære Må bare vite det fra eksperten! For det første, takk for smigrende signatur; for det andre, her tror jeg du setter fingeren midt på et ord som får det til å klø like vellystig hos akademikere, som boligmeglere og barneskolebarn. Klassisk, bare ordet … bare TANKEN! Dette svale, belevne dropset som renser munnhulen, og som ser ut til å egne seg like godt på en salgsklar treroms på Tveita, som et fortrinnlig essay av Montaigne. For ikke å snakke om antikke møbler med små løveføtter og svai i ryggen. Med andre ord, klassisk er bra. Klassisk gir tyngde. Et ufeilbarlig plussord med ditto liberalt bruksområde: «Dette er en klassisk leilighet,» sier megleren, med infam visshet om at det kan bety både original stukkatur og et like originalt hull i taket. Men la oss vende oss mot opphavet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse