Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Selg vann på Polet!

Mitt nyttårsforsett er å drikke mer vann. Men ikke til enhver pris.

Statlig vann: Med og uten kullsyre – med og uten en dråpe sitron. Vinmonopolet er ekstremt populært, og Polets egen logo er en svært god merkevare som kan markedsføre vann som trives på alle festbord. Foto: Herman Dreyer Herman Dreyer
Annonse

For oss som er litt for glade i alkohol, er vann essensielt. Man bør drikke et glass vann per enhet, da kontrollerer og reduserer man alkoholforbruket.

Vann kommer fra himmelen, fra kilden og springen. Vann er eksistensielt, det er selve livet. En sivilisasjon er det som sørger for drikkevann. Fra Babylonia til dagens California er drikkefontener en del av fellesskapets plikter. I Roma er det 2500 offentlige fontener. I Frankrike har ikke restauranter lov å nekte fremmede et glass vann. Vann er gratis. Det er utenfor markedet.

Likevel lever vi i en kultur som lar Bør Børson gjøre gjensidighet til markedsbytte. Norske myndigheter oppfyller ikke lenger sitt oppdrag med å sette opp fontener der mennesker ferdes. Næringsdrivende langs veien hindrer oss i å fylle fra springen når vi er på reise. Dagligvarebransjen samarbeider med bryggeriene om en pris som gjør det uetisk å kjøpe, og fra kiosk eller bensinstasjon er prisen et ran.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse