00:05 - 07. desember 2018

«Hvorfor kan noen som ser usunne ut, være attraktive?»

Hei, Estetikeren! Jeg er blitt fortalt av evolusjonspsykologien at mennesket tiltrekkes av partnere som ser ut til å ha best mulig evne til å bringe genene videre. Det betyr at tiltrekkende mennesker ser friske og sunne ut: roser i kinnene og sterke kropper; uthvilte, smilende og naturlige. Mange trender ser imidlertid ut til å ha et diametralt annet ideal. 1990-tallets club kids i New York så jo praktisk talt syke ut, det samme kan sies om grunge-folkene – for ikke å snakke om 2000-tallets heroin chic! Derfor lurer jeg på: Hvorfor kan noe som ser så usunt og sykt ut, likevel se så ufattelig kult og bra ut?

Vennlig hilsen nysgjerrig
 

Kjære nysgjerrig. Ja, hva er det som gjør den tiltrekkende tiltrekkende? Hva var det med Serge Gainsbourgs søvnige uerøyne og lange nesegrev som fikk det til å ryke varmt av kvinners underliv på 1960-tallet når de i stedet kunne få en billedskjønn smukkas som Alain Delon? Eller hvorfor forelske seg i en hofteløs kjepp som Twiggy, når alle vet at det er kvinner à la Rubens’ snøhvite bolledeigdamer som fører slekten videre? Kort sagt – hvorfor bugner historien over av tilsynelatende uegnede genbærere og rugemaskiner hvis alt kroppen vil er å drive avl via et språk som alle forstår: struttende skjegg, vuggende hofter og mugger med rom for fremtiden? Jo, fordi mennesket også er et dypt oppfinnsomt og forsøksvis kultivert vesen.

Annonse