00:00 - 16. november 2018

Tar du en vakt på fødeavdelingen? Ja, sa jeg, 19 år, uten erfaring, skriver Camilla Stoltenberg.

Barselkvinnene stilte opprørske spørsmål, skriver Camilla Stoltenberg.

Vor Frue Hospital, 1962. Barneavdelingen. Wilhelm Råger / Oslo Museum / Creative Commons

På Hammersborg i Oslo ligger Vor Frue Hospital. Høyt og tilbaketrukket, omkranset av St. Olavs kirke, St. Sunniva skole og Vår Frelsers gravlund.

De første fire St. Josephsøstrene kom til Kristiania i 1865, ifølge Wikipedia. Der drev de en liten menighetsskole og hjemmesykepleie. På 1890-tallet bygget de Vor Frue, og drev sykehuset til de solgte det til Oslo kommune i 1979.

På tampen av hospitalets katolske epoke fikk jeg sommerjobb der som portvakt. Selve arbeidsstedet var en liten kiosklignende trebygning i bakgården. Der skulle jeg sitte hele dagen og følge med når nonner og andre ansatte passerte til og fra vakt og bønn. Inne i portvaktkiosken var det fint å være for en som ville lese, men allerede før jeg var ferdig med den første romanen, kom søster Anna Josefa ned til meg. Hun var myndig, smilte ikke uten grunn, og stilte sitt spørsmål straks: Kan du ta en vakt på fødeavdelingen i natt? Ja, svarte jeg, og så fulgte hun meg opp i øverste etasje der jordmor Sigrid overtok ansvaret. Jeg var nitten år og uten erfaring, men de trengte hjelp.

Annonse