00:00 - 23. november 2018

Kan du mase på Søren Klype?

Kjære huslingvist. Dere har skrevet en del om banning i det siste. I den ene saken ba en viss Søren Klype om å få tilsendt banneord, og så skulle disse komme på trykk. Når kommer de? Jeg har spurt Klype, men ikke fått svar. Så nå spør jeg deg, siden også du driver med språk.

Vennlig hilsen Saftsuseren
 

Hei! Først må jeg på vegne av Søren Klype (soren.klype@morgenbladet.no) beklage at du ikke har fått svar – ordene skal forskes på først. Men denne uken passer det likevel med en smakebit. Jeg kløp derfor Klype i armen helt til han sendte meg noe av det han har fått.

Man kan rødme av mindre (men også mer), så vi skal begynne med et relativt mildt uttrykk fra Sørlandet: Æ blæ så fåbanna på’n at æ hålt på å si de te ’an. I Horten er det en som mener at fiolette og gule er banning, og fra Grenland har vi fått blant annet skrævsylte og hoppekådd. Geografisk befinner de fleste av de andre ordene seg omtrent midt på kroppen: meispikk, fjonpung, slimpikk, kug, kødd og kodde er hankjønnsord i dobbel forstand, mens fittesatan er hankjønnsord i enkel forstand. Av det siste ordet har Klype også fått inn en slektning, slarkfittesatan, som må regnes som en forsterkende variant. En innsender liker å si fitte med løk fordi «det er så taktilt og duftende».

Et annet artig bidrag er en såkalt spoonerism – et uttrykk der stavelser er stokket om. I stedet for faen i helvete kan man ved bruk av denne metoden banne ved å si annen i ellevte. KrFs ekstraordinære landsmøte fant for øvrig sted den andre november i år.

Sånn, der fikk vi lettet på trykket. Nå kan vi gå videre.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse