00:00 - 16. november 2018

«Jeg skjønner ikke overskriften»

Spør huslingvisten

Har du et spørsmål om språk? Skriv til: pu@morgenbladet.no

Kjære huslingvist! I Klassekampen sto en stor artikkel om første verdenskrig, med overskriften «Alle krigers mor». Jeg skjønner ikke denne overskriften, og føler heller ikke at den er passende. Jeg leste på nett noe om at Saddam Hussein hadde brukt dette uttrykket. Det hadde vært interessant å høre om du har noen utdypende kommentarer til dette.

Vennlig hilsen fra Kjersti Meyer

Kjære Kjersti Meyer! Dette skulle vise seg å bli mer spennende enn først antatt. Søk i Nasjonalbiblioteket og nyhetsarkivet Retriever viser, som du også har funnet, at uttrykket først dukker opp i forbindelse med Golfkrigen. Siden er det mange kriger som har fått denne merkelappen, selv om det kanskje hadde vært mer logisk å kalle dem noe annet. Tipp-tipp-tippoldebarn, kanskje? Det er vel uansett en rimelig lesning å tenke at overskriften er ment å bety at første verdenskrig er krigen over alle kriger (eller noe sånt).

Sjablongfrasen alle x-ers mor dukker opp i mange andre sammenhenger også, og da vi begynte å grave i dette, ramlet vi inn i bannskapen. Vi spurte derfor leksikograf og banneforsker Ruth Vatvedt Fjeld. Kvinner skal ha skylden for det meste, sier hun, siden de også er mødre og opphav til alt. Derav er det mange uttrykk der man vil legge skyld eller ansvar på noen, som har formen alle x-ers mor.

Dette er en metafor med lange tradisjoner. I Johannes’ åpenbaring, for eksempel, blir Babylon fremstilt som alle synders mor: «Hun er blitt […] et skjulested for alle urene og avskyelige dyr, […] alle folkeslag har drukket vredens vin fra hennes horeri». Og dermed var det kanskje på tide å ønske god helg?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse