15:27 - 16. november 2018

– Jeg er best på de vanskeligste spørsmålene

Hans Olav Lahlum løper fra tv-studio til tv-studio for å dissekere Magnus Carlsens siste trekk. Men kan ukens kunstspørsmål fra Morgenbladet-quizen sette historikeren sjakk matt?

«Blank på realfag»: Historiker, forfatter og sjakkekspert Hans Olav Lahlum mener selv han er ujevn i quiz.

– Dette må gå brennkvikt! Jeg skal rett til Nytt på nytt.

– Ok, ok, vi kjører på: Hvilken norsk maler (1861–1957) som blant annet var representert på Verdensutstillingen i Chicago i 1893, var barnebarn av og deler etternavn med en av Eidsvollsmennene?

– 1861 til 1957? Virkelig? 96 år?

– Ja, veldig gammel!

– HM! Jeg har jo jobbet en del med disse Eidsvollmennene. Men barnebarn som blir kunstmaler? HM.

– Jeg kan avsløre at Nasjonalgalleriet har et selvportrett av denne maleren. Men det hjelper kanskje ikke?

– Jeg tror ikke jeg kan komme på. Nei, dessverre, jeg kan ikke komme på en maler i den alderen fra den perioden. Jeg kan selvfølgelig si et navn på en av Eidsvollmennene, men det blir ren gjetting. Jeg må bare beklage.

– Det er lov å gjette!

– Sverdrup?

– Nei. Svaret er Falsen. Mimi Falsen. Barnebarnet til «Grunnlovens Far».

– Jaha, ja vel, nettopp.

– Du står jo selv bak en rekke quizbøker. Var dette et bra quizspørsmål?

… Eller var det dårlig spørsmål?

– Jeg synes det var et vanskelig spørsmål, men det var et interessant spørsmål. Jeg tror det er et spørsmål en svært liten del av Norges befolkning kan svare på. Men jeg burde ha visst dette, jeg har jobbet en del med Falsen-slekten faktisk, men ikke forgreningene nedover per se.

– Er du god i quiz?

– Jeg er ujevn i quiz. Jeg er den som er best på de vanskeligste spørsmålene, men som kan ryke på de aller enkleste spørsmålene. Så jeg er potensielt god i lagquiz.

– Dårligst på de lette spørsmålene?

– Sherlock Holmes har et tankevekkende formulering om dette. Han sier at hjernen er som et loft, og hvis du er et ustrukturert menneske, så har du masse skrot som samler seg der oppe på loftet. Er du derimot et strukturert menneske, så er det noen ting du ikke bruker krefter på å ta inn, for å ikke rote det til der oppe så å si. Og jeg prøver å være den siste! 

Lahlum ler.

– Hva slags skrot er det du ikke samler på?

– Jeg er temmelig blank på realfag, og alt som har å gjøre med dataspill og barne-tv.

– Vi springer raskt over til sjakken: I et essay i herværende avis denne uken kommer du innpå at ingen kvinner har fått innpass i kongerekken – ingen kvinner har spilt seg frem til en VM-kamp. Hvorfor er kjønnsmønsteret i elitesjakken så sort/hvitt? 

– I bunn og grunn handler det om at færre kvinner satser. Det er typisk for alle idretter, flere jenter slutter med sport når det kommer opp på et visst nivå, for å prioritere familie, utdanning og så videre. Men det er mer synlig i sjakken, fordi det er en sport hvor menn og kvinner konkurrerer med hverandre. Men det hadde virkelig vært forfriskende å få en kvinne opp på topp fem. Og med den rette typen så er det mulig. Men du må ha klaff med at en av de to kvinnene i verdenstoppen som virkelig bestemmer seg for å satse fullt og helt, også har stort nok talent.

– Er du lei av ordspill om sjakk ennå?

– Nei? Er det så mange av dem da?

– Ok, helt til slutt: Du har også vært travel med å analysere det amerikanske mellomvalget i høst. Og så har du jo skrevet bok om amerikanske presidenter! Er Trump den mest eksentriske presidenten USA har hatt?

– Han er en veldig annerledes president. Han er den første som hverken har militær- eller politisk lederbakgrunn, i tillegg til at han har hatt en relativt løs tilknytning til eget parti. På et par politiske områder skiller han seg også helt klart ut i presidentrekken: Det ene er frihandel, som han utfordrer, og det andre er innvandring. Han gjør en klar kobling mellom innvandring/terror, i motsetning til for eksempel Bush Junior, som var liberal på innvandring.

….

– Nå, har du fått det du trenger?

– Ja. Siden du har gjort verdens lengste intervju med VG, passer det jo godt at du gjør Norges korteste intervju med Morgenbladet.

– You’re doing great babe!

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Alle journalister kan jo ikke ha kommet til jorden for å bli husket for sine portretter.»