00:00 - 09. november 2018

«Er det kunst selv om det ikke ser ut i måneskinn?»

Kjære Estetikeren. På en helt fin – og stappfull – restaurant i en nydelig liten havneby i Frankrike henger en dekorasjon på veggen. Det er drivved som er malt i potente farger, satt sammen i et tablå som forestiller en fisker ved en strand. Den klumpete havne-Pinocchioen holder et ekte garn. Tablået er signert med store bokstaver malt med frisk blåfarge nederst i venstre (ikke det sedvanlige høyre) hjørne. Hvor går egentlig grensen mellom kunstverk og pynt? Var dette fiskerbildet kunst selv om det ikke så ut i måneskinn?

Hilsen fransk småbyturist
 

Kjære fransk småbyturist. Å definere hva som er kunst, kan være en riktig stein i skoen. Usikkerheten kan treffe en besøkende på Astrup Fearnley, i møte med noe som ligner på naboens stemoderlig behandlede markiser. Men selv en arkeolog som sitter og børster på en fin liten ting fra det gamle Egypt, kan lure.

Annonse