00:00 - 05. oktober 2018

«Knakk eller knekte hun koden?»

Kjære huslingvist. Forrige uke skrev Aftenposten en sak med overskriften «For ett år siden syntes Camilla (44) løping var et slit. Så knekte hun løpekoden.» To tanker meldte seg. Først tenkte jeg at dette var en overraskende sak å finne i Aftenposten, deretter at jeg trodde Camilla på 44 år knakk løpekoden. Ettersom jeg var nokså sikker på at knekte burde ha vært knakk, klikket jeg meg inn på saken og fikk vann på mølla av alle pekefingrene i kommentarfeltet. Her var det mange som mente at Aftenposten hadde gjort en grov feil – de ville ha knakk. Det var til og med en som nektet å lese saken før avisen rettet det opp. Men så var det også noen som mente det skulle være knekte. Hva er rett?

Hilsen Noe usikker (41)

Det korte svaret er knekte/knekket – i alle fall enn så lenge, men du er ikke den eneste som klør i fingrene etter å skrive knakk. Dette er nemlig et eksempel på en gammel klassiker: parverb. Norsk har en del slike (for eksempel brente/brant, hengte/hang og smelte/smalt). De kjennetegnes ved at de er like i infinitiv (å knekke), men så bøyes de ulikt ut fra hvorvidt de er transitive. Transitive verb tar objekt, intransitive gjør det ikke. Sparke er eksempel på et transitivt verb, for du kan si jeg sparket objektet. Sove er et intransitivt verb, for du kan ikke si jeg sov objektet. I alle fall ikke uten å bli sett rart på.

Men tilbake til knekkingen. Den transitive varianten får svak bøyning (knekke – knekte), mens den intransitive får vokalskifte og sterk bøyning (knekke – knakk). Så Camilla knekte koden, men koden knakk.

Dette er ikke særlig intuitive saker. Mange bruker svake og sterke bøyninger om hverandre, og det vil ikke være veldig overraskende hvis skillene er visket ut om noen år. Jeg tillot meg å spørre folket, det vil si Google. Der gir knakk koden 25 prosent flere treff enn knekket. Så det er mulig du får rett i fremtidige språknormeringer. Normeringen prøver jo å speile faktisk bruk.

Frem til da: Hvis du er i tvil om du skal bruke knekte eller knakk, kan du prøve å bytte det ut med nettopp sparket og sov. Kan du skrive at du sparket koden, kan du også skrive at du knekte den. På den annen side: Ærre så nøye, da?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse