00:00 - 12. oktober 2018

«Hvorfor sier folk ‘Oslo’ annerledes enn ‘fisle’?»

Hva bestemmer uttalen av SL? Jeg synes det høres ut som folk sier ‘Hasle’, ‘islam’ og ‘fisle’ med tynn lyd, men uttaler s-en som en tykk sj-lyd i ‘rusle’, ‘Oslo’, ‘slim’ og ‘sluk’.

Hilsen Sigrid (9), Oslo
 

Dette er spennende. Litt forenklet kan vi si at bokstavene prøver å herme etter hvordan språket høres ut. Men det er ikke alltid de klarer det like godt. Det du har oppdaget, er at det kan gjemme seg flere lyder bak samme bokstav eller samme kombinasjon av bokstaver. Du har registrert at når l kommer etter s, så kan folk uttale det på (minst) to måter. Men her er det forskjeller mellom ulike dialekter. Jeg testet ordene dine på en vestlending, en sørlending og en østfolding. Vestlendingen og sørlendingen brukte den tynne lyden (som du så fint kaller den) i alle ordene. De klarte faktisk nesten ikke å uttale den tykke lyden i det hele tatt. Østfoldingen, derimot, brukte den tykke lyden overalt. Når du hører både den tynne og den tykke lyden i Oslo, så kan forklaringen være at folk har vokst opp med at det «bare er sånn». Men det kan også hende at du har oppdaget noe nytt, og det er derfor jeg vil gi deg et oppdrag: Prøv deg som språkforsker! Du må gjøre det i smug, for språkforskere vil at folk skal snakke uten å tenke over måten de gjør det på. Hvis du spør vennene dine om hvordan de uttaler et bestemt ord, kan det nemlig hende at de sier det de tror er «riktig» eller det de tror du vil høre. Men hvis du alltid har med deg penn og papir i lommen, kan du gå bak hjørnet og notere hver gang du finner noe interessant, og så kan vi sette oss ned om noen uker og se hva du har funnet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse