Påfyll

Den spanske syke herjer og luksusfruernes tid er forbi.

Morgenbladet 28. og 29. oktober, 3. november 1918.

25 år på «fantestien»

Det er i disse dage 25 år siden sogneprest Jakob Walnum trådte frem som omstreifernes talsmand og dermed tok op arven efter Eilert Sundt. I 1899 blev eiendommen Svanviken på Nordmør av statsråd Astrups familie skjænket til arbeidet med omstreiferne. Dermed blev det mulig at realisere et led i Walums plan, nemlig en arbeiderkoloni for hele familier.

Den spanske syke herjer blandt telefonistindernde.

Til telefonistinderne er der stillet en indtrængende appel om at holde ut i det længste; men man kan ikke undlate at også stille en appel til publikum om at begrænse sin telefonering så meget som overhodet gjørlig.

Sterk kampvirksomhet på vestfronten.

Amerikansk kommuniké lørdag: I slaget nord for Verdun, som idag går ind i sin anden måned, har vi foruten at tilføie fienden sværte tap av dræpte og sårede, siden 26. september tat 20.000 fanger, 150 kanoner og flere tusen maskingeværer.

Fred i sigte?

Begivenheterne i Tyskland utvikler sig med en fart som ikke er tilstrækkelig begrundet i ydre eller militære forhold. Diktatoren Ludendorff er faldt, keiseren er glidd ut av noter og kundgjørelser. Max av Baden og dr. Solf svarer i de mest imødekommende ord på henvendelser. De allierte har nu ordet.

Den spanske og jernbanerne.

Den spanske syke grasserer også blandt jernbanepersonalet. Særlig er det slemt for potettransporterne fra Hedemarken som nu pågår med fuld kraft.

Krigen i Mesopotamien.

London: Tyrkerne er angrepet på Tigrisfronten nordover til Kirkuk. Panservogne har avskåret den vei som fører til Mosul.

Bergen – Bjørgvin.

Bergen formandskap har med 15 mot 2 stemmer besluttet sig for bibehold av byens gode, gamle navn Bergen. De to herrer som stemte for omdøpning til Bjørgvin var socialisten murer Tjønneland, født i Sundfjord og østlendingen ingeniør Seip, bror av professoren og bystyrets eneste arbeiderdemokrat.

Luksusfruernes tid er forbi.

Frøken Bergstrøm var en av dem som startet Centralkjøkkenet i Stockholm hvorfra tusener av matportioner blir sendt ut hver dag. I et interview slår hun fast at luksusfruernes tid er forbi og at husmoren skal passe sin syltetøisgryte selv, ikke la staten koke sin marmelade. Det er den store feil ved krisetidsapparatet, at det fratar hjemmene deres naturlige opgaver.

Mer fra Påfyll