Påfyll

– Svenskerne er så velgjørende fri for bluff

Morgenbladet 26., 27. og 30. september 1918.

Ingen franske, tyske og italienske films.

Nogen ord med Fernanda Nissen der hun sitter nede i det mørke kontrolværelse i Grubbegaten og følger kilometre av mord og brand med stive, trætte øine.

– Der kommer ingen franske og italienske films mere og en tysk bare nu og da. Og Chaplin, stakkar, drukner snart i dårlige efterlignere. Forresten går svenskerne snart amerikanerne en høi gang. De er så velgjørende fri for bluff.

Mens vi snakker spiller de store lidenskaper på tæppet foran os.

– Å Olsen, kjør om igjen det sidste. Vi må klippe et par meter av det slagsmålet.

Stemningen i England.

London: Den store tyske oratoriske offensiv har latt den britiske offentlighet temmelig ubesværet, idet talernes flom bare har gjort indtryk forsåvidt som de er et symptom på den fremherskende nedstemthet i Tyskland. «Daily News» mener Hertling står som repræsenteant for det Tyskland som har skrevet sit eftermæle med blod og plyndringer. Likklokken ringer for den preussiske militarisme.

Rachmaninow.

Det høit anseede russiske komponist, dirigent og klavervirtous Sergei Rachmaninow gav i går atter en klaveraften i Universitetssalen. Når denne litt bøiede kjæmpe viser sig i salen, vil tilhørere vel nærmest tænke sig, at han kommer for at sprænge instrumentet. Men det er langtfra den bredt svulmende kraft som træder i forgrunden. Det er vingeslagene fra selve musikkens muse, man hører. Han er en universel ånd som spænder over det hele.

Keiser Wilhelm i kjælderen.

Til Agence Havas meldes fra Genf: Under det britiske togt over Mannheim måtte den tyske keiser, som befandt sig i byen, søke tilflugt i en kjælder.

William Nygaards forfatterstipendium

er tilståt forfatteren Arnulf Øverland for 1918 med 1000 kroner.

Mer fra Påfyll