Annonse
00:00 - 14. september 2018

Smaken som forsvant

Vi kan bare gjette oss til hvordan silfion smakte.

Ettertraktet plantekost: Silfions begrensede vekstområde gjorde at planten på et tidspunkt var verdt sin vekt i sølv. Illustrasjon: Mîrzâ Bâqir (1889–1890) / The New York Public Library
Annonse

Hete somre i Hellas er ikke et nytt fenomen. Herodot (484–425 f.Kr.) skriver i Historie at «nå holdt det helt opp å regne på Thera i syv år, og i dette tidsrom tørket alle øens trær ut på ett eneste nær». Orakelet i Delfi rådet øyboerne til å reise sydvestover og grunnlegge en ny by i Libya.

Historien har grunnlag i virkeligheten. Rundt år 630 f.Kr. reiste folk fra Thera, i dag bedre kjent som ferieøya Santorini, og grunnla fem byer på den nordafrikanske kysten. En av dem, Kyrene, lå øst i dagens Libya, i en fruktbar dal.

Kyrene blomstret raskt opp. De bygget templer og en havn, og fikk en egen filosofisk skole grunnlagt av Sokrates’ elev Aristippos, som sto for det hedonistiske synet at fysiske gleder og lystfølelsen var den eneste målestokken for hva som var godt.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.