Annonse
00:00 - 07. september 2018

Jentekoden

Glem guttevalper som koder over pizza og Cola. Historien til de første programmererne er full av damer, middagsplanlegging og opium.

NAVNET SKJEMMER INGEN: Driver du med koding får du sannsynligvis andre assosiasjoner enn oralsex når du hører navnet Lovelace. Mens Linda ble ikonisk gjennom filmen «Deepthroat» regnes Ada Byron, hertuginnen av Lovelace som verdens første dataprogrammerer. Foto: Moore Allen & Innocent / Swns / NTB Scanpix
Annonse

Kvinner har et «naturtalent» for dataprogrammering, sa den ikoniske programmereren Grace Hopper til Cosmopolitan i 1967. Kontreadmiralen og dataforskeren ble i 1944 en av de første programmererne av den avanserte kalkulatoren Harvard Mark I. To år senere var hun med på å utvikle Eniac, verdens første programmerbare, elektroniske datamaskin for den amerikanske hæren.

Det er akkurat som en middag, forklarte Hopper: Programmering krever tålmodighet og evnen til å håndtere detaljer. Du må planlegge i forveien og sørge for at alt er klart når du trenger det.

I dag portretterer tv-serien Silicon Valley klassiske kodeklisjeer: hettegenser-kledde menn i 20-årene som programmerer mens de skyller pizza og burgere ned med Cola og energidrikker. Junkfood er en så essensiell del av karakterenes liv at de koder en egen app som basert på bildegjenkjenning avgjør om en gitt matrett er to ting: «HotDog» eller «Not Hot Dog». App-en ble senere laget på ekte og har 4,7 av 5 stjerner på App-Store.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse