00:00 - 07. september 2018

Forsvaret av mangfold har skapt den mest konforme offentlighet i Norden, skriver Grete Brochmann.

Forsvaret av mangfold har skapt den mest konforme offentlighet i Norden, skriver Grete Brochmann.

Det är synd om Sverige. Norske og danske medier har vært fulle av dårlig skjult skadefryd i løpet av valgkampen, der Sverigedemokratenes (SD) himmelflukt er det som virkelig engasjerer: Oppdragergjerningen som strandet. Moralisme står for fall. Opprør i Folkhemmet osv.

Sverige-bashing har nærmest blitt en egen disiplin, og i den grad at man stopper opp og lurer på hva dette er et uttrykk for. For agget kan spores langt utenfor Skandinavia. Det kulturelle og ideologiske hegemoniet i Sverige har skapt en forarget interesse blant internasjonale observatører lenge før innvandringen ble noe vesentlig tema.

Hans Magnus Enzensberger, Susan Sontag, Kathleen Nott, Michel Foucault og Tony Judt har på forskjellige måter ønsket å plukke fjærene av det litt over-vellykkede landet langt nord.

Annonse